Caută

    Search Results

    Închideți

    Seleniul contribuie la funcţionarea optimă a tiroidei




    Mulţi oameni nu ştiu ce este tiroida şi unde este plasată, dar ea este probabil cea mai importantă glandă endocrină (producătoare de hormoni) din organism.

    Această glandă, situată în zona gâtului, cu o formă asemănătoare fluturelui, reglează, printre altele, cât de repede corpul consumă energie şi produce proteine, în timp ce controlează sensibilitatea hormonală a organismului. Tiroida produce câţiva hormoni, dintre care cei mai importanţi sunt triiodotironina (T3) şi tiroxina (T4). Aceşti hormoni reglează rata metabolică a celulei, şi anume, cât de repede sunt convertite grăsimea, proteinele şi carbohidraţii în energie. Mai mult, această glandă reglează hormonii de creştere şi un număr de funcţii ale corpului, printre care şi menţinerea masei osoase.

    Una dintre substanţele importante pentru funcţionarea optimă a tiroidei este seleniul. Noi obţinem seleniul din dietă (peşte, nuci, organe interne etc.), iar cantitatea acestuia depinde de conţinutul de seleniu din sol. Danemarca este o ţară cu conţinut redus de seleniu în sol, alături de alte ţări precum Anglia şi Finlanda. La mijlocul anilor '80, Finlanda a cerut fertilizarea solului cu seleniu ca modalitate de a creşte conţinutul de seleniu din recoltă.

    Produsul Bio-Seleniu+Zinc poate fi un bun supliment pentru alimentaţia noastră, deoarece conţine SelenoPrecise, o formulă uşor absorbită de organism. Aceasta este o formulă patentată şi standardizată de seleniu, conţinând peste 30 de forme diferite de drojdie de seleniu legate organic. Ce face SelenoPrecise atât de util este compoziţia sa omogenă şi absorbţia de aproape 90% care este documentată. Datorită acestor proprietăţi, SelenoPrecise este utilizat în studii şi cercetări ştiinţifice pe întreg mapamondul.

    Fumatul îngreunează metabolismul energetic

    Oamenii de ştiinţă au observat că fumatul reduce nivelul coenzimei Q10 în sânge, o substanţă de care celulele au nevoie pentru a produce energie. Femeile par a fi mai afectate decât bărbaţii de acest fenomen.

    Fumatul nu este dăunător doar pentru plămâni şi sistemul cardiovascular. El are efecte nocive asupra metabolismului energetic, observându-se un nivel redus de coenzimă Q10 în sânge la fumători, comparativ cu nefumătorii. Într-un studiu recent la care au participat 106 bărbaţi şi femei într-o stare excelentă de sănătate, cu vârste cuprinse între 21 şi 45 de ani, jumătate din ei fiind fumători, cercetătorii au putut observa că fumatul scade nivelul coenzimei Q10 la participanţi.

    Bărbaţii fumători au avut o scădere de 50% a nivelului de coenzimă Q10 faţă de bărbaţii nefumători, în timp ce la femeile fumătoare nivelul de Q10 s-a redus cu 67% faţă de nefumătoare. O asemenea reducere substanţială a nivelului coenzimei Q10, o substanţă de care celulele au nevoie pentru a produce energie, este observată, de obicei, la persoanele cu boli cronice.

    Un antioxidant puternic

    Q10 nu este doar un ingredient vital pentru energia celulară, el este şi un antioxidant extrem de eficient care sprijină organismul în lupta împotriva oxidării lipidelor, cum ar fi trigliceridele si colesterolul. Cu cât este mai mare nivelul acestor lipide în sânge, cu atât creşte nevoia de Q10.

    Mai mult decât scăderea demonstrată a coenzimei Q10, studiul de mai sus a scos la iveală schimbări nefavorabile în profilul lipidic sangvin, cu o creştere a trigliceridelor şi o scădere a HDL colesterolului (colesterolul ”bun”). La bărbaţii fumători nivelul de HDL a scăzut cu 19%, iar la femeile fumătoare scăderea a fost cu 35%. Valorile trigliceridelor au crescut cu 27% la bărbaţii fumători, iar la femeile fumătoare cu 20%.

    Sursa:
    Al-Bazi MM et al. Reduced coenzyme Q10 in female smokers and its association with lipid profile in a young healthy adult population. Arch Med Sci 2011;7,6:948-54.