Caută

    Search Results

    Închideți

    Legătura dintre nivelul scăzut de vitamina D și urmările severe ale COVID-19




     

    Persoanele cu niveluri insuficiente de vitamina D în sânge au un risc mai mare de a dezvolta simptome severe de COVID-19, potrivit unui studiu realizat de oamenii de știință danezi și americani. Studiul reprezintă o reamintire a cât de importantă este menținerea unui nivel optim de vitamina D – mai ales în perioada iernii, când majoritatea oamenilor primesc prea puțin din acest nutrient. 

    Într-un studiu publicat recent și realizat cu 447 de persoane care au fost testate pozitiv pentru SARS-CoV-2 în primăvara anului 2020, cei cu niveluri scăzute de vitamina D în sânge au avut un risc cu 50% mai mare de apariție a unei boli severe decât cei cu niveluri mai mari de vitamina D în sânge. Studiul, care este publicat în Scientific Reports (www.nature.com), a fost realizat de oameni de știință de la SSI (Statens Serum Institut), agenția națională daneză de control pentru prevenirea și combaterea bolilor infecțioase și amenințărilor biologice și de către cercetători de la Universitatea Harvard din Boston, SUA. 

     

    Legătura clară între nivelul vitaminei și riscul de boală

    Probele de sânge prelevate de la cei 447 de voluntari au fost folosite pentru a determina nivelul de vitamina D al acestora. Oamenii de știință au împărțit participanții în patru grupuri: nespitalizați, internați, dar nu la terapie intensivă, internați la terapie intensivă și, în final, cei care au murit în decurs de 30 de zile de la testarea pozitivă. Comparând nivelurile de vitamină din diferitele categorii, oamenii de știință au putut identifica o legătură clară între nivelul scăzut de vitamina D și un risc mai mare de simptome severe de boală. 

     

    Este dificil să obțineți suficientă vitamina D în timpul iernii

    Există diferite moduri de a obține și de a menține un nivel optim de vitamina D. Mâncarea nu este cea mai bună opțiune, deoarece există doar o cantitate relativ mică de vitamina D în dieta noastră, și anume în alimente precum peștele gras, margarina și gălbenușurile de ou. Principala noastră sursă de vitamina D este expunerea la soare în timpul verii. Cu toate acestea, în timpul iernii, când soarele stă prea jos pe cer pentru a permite sinteza vitaminei D în piele, nivelul de vitamina D din organism este consumat relativ repede. 

     

    Suplimentele sunt recomandate

    Un supliment de vitamina D este o modalitate sigură și convenabilă de a asigura un aport suficient de vitamină. Este întotdeauna recomandabil să alegeți un preparat documentat corespunzător, de calitate farmaceutică, pe care organismul îl poate absorbi și utiliza cu ușurință. Anumite grupuri de populație prezintă un risc crescut de insuficiență de vitamina D, de exemplu: 

    • persoanele cu pielea închisă la culoare 
    • copiii și adulții care poartă îmbrăcăminte cu acoperire completă 
    • persoanele care nu sunt expuse la suficientă lumină solară  
    • femeile însărcinate. 

    Autoritățile sanitare daneze recomandă acestor persoane un supliment de 10 micrograme de vitamina D, zilnic, pe tot parcursul anului. 

    Un supliment de 20 micrograme de vitamina D, zilnic, (pe tot parcursul anului) în combinație cu 800-1000 mg de calciu este recomandat pentru următoarele grupe: 

    • persoanele în vârstă de 70 de ani și peste 
    • rezidenții azilurilor de bătrâni sau persoanele  care primesc îngrijire la domiciliu (indiferent de vârsta lor) 
    • persoanele cu risc crescut de osteoporoză (indiferent de vârstă).

    Puteți citi mai multe despre vitamina D aici.

    Sursă:
    Nielsen, N.M., Junker, T.G., Cohen, A.S. et al. Vitamin D status and severity of COVID-19. Sci Rep 12, 19823 (2022). https://doi.org/10.1038/s41598-022-21513-9