Coenzima Q10 (sau simplu Q10) este o substanţă asemănătoare vitaminelor, care contribuie la metabolismul energetic normal. Ea contribuie în mod activ la conversia grăsimii, carbohidraţilor, proteinelor şi alcoolului în ATP (adenozin-trifosfat), o moleculă care stochează energia în forma sa chimică. Când o celulă are nevoie de energie, ea descompune molecula de ATP şi eliberează energia din interior. Întregul proces are loc în interiorul celulei, într-o structură care are forma unei mici boabe de fasole, numită mitocondrie. Celulele din muşchi au nevoie de o cantitate mare de energie, de aceea ele conţin mai multe mitocondrii decât alte tipuri de celule. Muşchiul inimii este un bun exemplu de ţesut cu celule care conţin un mare număr de mitocondrii şi au nevoie de o cantitate mare de energie.
Coenzima Q10 este şi un puternic antioxidant.
Coenzima Q10 ca şi antioxidant
Coenzima Q10 are abilitatea de a atrage şi de a dona electroni şi astfel participă la eliminarea speciilor de oxigen reactive (ROS) care pot apărea ca şi rezultat al metabolismului sau ca rezultat al unor factori externi precum radiaţia sau poluarea chimică. Substanţele care au aceste proprietăţi sunt numite antioxidanţi. Sprijinită de alţi antioxidanţi precum vitamina C, vitamina E şi anumite enzime naturale, coenzima Q10 participă la mecanismul de apărare împotriva formelor reactive ale oxigenului care au potenţial distructiv.
Surse de Q10
Coenzima Q10 apare în mod natural în anumite tipuri de alimente. O parte din cele mai bune surse de coenzimă Q10 sunt:
- Vită
- Porc
- Hering
- Ulei de soia
- Sardine
Producţia endogenă
Oamenii au capacitatea de a sintetiza propria coenzimă Q10 în ficat. Odată cu înaintarea în vârstă sau ca urmare a diverselor afecţiuni, scade şi capacitatea noastră de a produce coenzima Q10. Experţii consideră că punctul maxim al producţiei de Q10 în organism este la vârsta de 20-25 de ani. După acest moment, producţia internă de Q10 începe să scadă.

În imagine sunt prezentate valorile medii ale conţinutului de Q10 în diferite organe şi scăderea acestuia odată cu înaintarea în vârstă, de la 20 la 80 de ani.
Deşi nu s-a stabilit cu precizie, din alimentaţie putem obţine între 5-10 mg de coenzimă Q10 zilnic. Corpul are o rezervă proprie de 1-1,5 grame, cea mai mare parte fiind stocată în inimă, ficat şi rinichi.
Q10 şi colesterolul
Q10 şi colesterolul au aceeaşi cale biochimică de metabolizare (colesterolul este şi el sintetizat în ficat). Studiile au arătat că anumite medicamente care scad colesterolul inhibă producţia de Q10 a organismului.
O substanță foarte sigură
Suplimentarea pe termen lung cu Coenzima Q10 nu afectează producția internă de Coenzimă Q10 a organismului. Există foarte puține efecte secundare asociate cu folosirea acestei substanțe și acest lucru face din coenzima Q10 o substanță foarte sigură. Super Bio-Quinonă Q10 de la Pharma Nord este folosită de consumatorii din Europa de peste 20 de ani.
Sumar:
De ce avem nevoie de un supliment cu Q10?
- Q10 este implicată în metabolismul energetic iar suplimentarea cu Q10 crește nivelul de energie din organism
- Q10 poate fi cel mai important antioxidant liposolubil din membrana celulară și din lipoproteinele circulante
- Producția internă de Q10 a organismului începe să scadă pe măsură ce înaintăm în vârstă, începând cu vârsta de 20 de ani
- Sinteza proprie a organismului este legată, într-o anumită măsură, de sinteza de colesterol, iar administrarea unui supliment cu Q10 se poate asocia cu anumite medicamente de scădere a colesterolului.