Caută

  Search Results

  Închideți

  Caragenanul este extras din algele roșii, inclusiv dintr-o algă roșie numită „mușchi irlandez”. Este un carbohidrat folosit ca stabilizator, agent de îngroșare și gelifiant. Caragenanul nu conține grăsimi, colesterol, sodiu sau calorii. În produsele ce contin cacao, previne aglomerarea particulelor de cacao. Are numărul E 407 în clasificarea aditivilor alimentari. 

  Critici: De la sfârșitul anilor 1960, au existat controverse cu privire la efectele caragenanului asupra sănătății. Unele studii pe animale și studii in vitro au sugerat că acesta poate declanșa inflamații, ulcere gastrice și că dăunează sistemului digestiv. 

  Acest studiu poate fi urmărit până la un singur cercetător. Se crede că acest cercetător a folosit o serie de metode discutabile din punct de vedere științific pentru a obține rezultate predeterminate. Se crede, printre altele, că cercetătorul a confundat caragenanul cu poligenanul. 
  Alți cercetători imparțiali nu au reușit să reproducă, în condiții controlate, concluziile acestui cercetător critic. În schimb, cercetările în curs au arătat, în mod repetat, siguranța în utilizare a caragenanului ca ingredient în alimente. Drept urmare, experți respectați în toxicologie au respins în mod deschis afirmațiile cercetătorului împotriva caragenanului, iar autoritățile de reglementare din întreaga lume confirmă siguranța caragenanului și continuă să aprobe utilizarea acestuia în alimente.